Следвайте Гласове в ТелеграмСмятам, че правото на образование не може да

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСмятам, че правото на образование не може да
Коментари Харесай

Репортаж на Дойче веле: В Украйна отнемат достъпа до здравеопазване и образование, ако не се запишеш за военна служба

Следвайте " Гласове " в Телеграм

" Смятам, че правото на обучение не може да бъде ограничавано даже по време на война. В новите правила се показва, че в някои случаи на хората може да бъде отказано здравно обслужване, в случай че не се запишат за наборна военна работа. Това не е редно ”, казва украинският юрист Ростислав Кравец във видеорепортаж на " Дойче веле ", обвързван с новия закон за мобилизацията в Украйна. 

Украинската войска незабавно се нуждае от 500 000 нови бойци и ускорява натиска върху мъжете. След две години война украинските войски са изтощени, има доста отказващи се от военна работа и съвсем никакви доброволци. Законът за мобилизацията, признат от украинското държавно управление, цели да промени тези обстоятелства. От 18 май мъжете имат два месеца, с цел да се записват за наложителна военна работа. Ако не го създадат, ги грозят тежки наказания.

На места опашките в центровете за наборна военна работа са подредени, само че хората споделят, че самият развой не е подобен. Някои мъже вършат втори и трети опит. Новите правила за мобилизационна подготвеност на Украйна значат, че всички лица на възраст от 18 до 60 години би трябвало да се записват и да носят документи със себе си когато и да е. Тези, които не го създадат, ще бъдат наказвани. Мнозина тук са внимателни към новата политика, по тази причина желаят да останат анонимни.

" Мъжете, които не се впишат, ще изгубят всичките си права. Няма да можем да вършим нищо публично - да си намерим работа, да си наемем жилище ", споделя пред камерата на „ Дойче веле ” украинец.  

Правителството твърди, че тази акция за регистрация ще помогне за ускорение на процеса по готовност. Новият закон също по този начин понижава възрастта за наборна военна работа от 27 на 25 години. Това е насърчило някои млади мъже да се запишат доброволци по-рано, което значи, че те могат да изберат поделение, вместо да им бъде несъмнено такова от страната.  

Ростислав Кравец е юрист. Той получава по към 30 позвънявания дневно от мъже, които се пробват да получат пролонгация за приканване в армията. " Това са позвънявания от тези, които имат право на пролонгация и не знаят по какъв начин да подадат вярно документите. Въпросът не е по какъв начин да се избегне военната работа ", прецизира юристът. Той слага под въпрос законността на рестриктивните мерки на правата на мъжете, които новият закон постанова. " Смятам, че правото на обучение не може да бъде ограничавано даже по време на война. В новите правила се показва, че в някои случаи на хората може да бъде отказано здравно обслужване, в случай че не се запишат за наборна военна работа. Това не е редно ”, добавя Кравец.

Две години след началото на войната вярата, че Украйна ще победи в границите на няколко месеца, изчезна, споделя ветеранът Олександър Баталов. " Хората си мислеха, че някой различен ще се бие вместо тях. Мислеха си, че армията е толкоз мощна, че може да се оправи с всичко.  Просто прехвърляха отговорността върху другите. Сега всеки би трябвало да извърши своя дълг. Всеки желае да има права, само че никой не желае да поеме отговорност. Държавата дава едното, а изисква другото ”, добавя той.

Инфо: NOVA

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР